17
desembre
2016


Comparteix a les xarxes

  • La capital catalana s’està convertint en un referent internacional del sector
  • L’ecosistema és de petites i mitjanes empreses amb un alt component tecnològic

Segons l’estudi de l’Associació d’Empreses Industrials Internacionalitzades Amec, a l’Estat espanyol hi ha en l’actualitat 469 empreses dedicades a les tecnologies urbanes que tenen per objectiu proveir de productes i serveis les smart cities, en definitiva, d’innovacions tecnològiques aplicades a la vida urbana. I d’aquestes, 250 (un 53%) són a Barcelona, on el  nombre d’empreses del sector de les ciutats intel·ligents s’ha disparat.

La capital catalana s’està convertint en un referent internacional del sector, que té un aparador d’excepció, l’Smart City Expo World Congress. En aquest sentit, el mateix estudi destaca que tot i que Barcelona concentra més de la meitat d’empreses del sector de les ciutats intel·ligents que hi ha a l’Estat, seguida a distància Madrid, amb el 16%, la capital espanyola concentra el gruix de la facturació, doncs allà és on s’instal·len les multinacionals per l’efecte capitalitat.

A Barcelona, l’ecosistema és de petites i mitjanes empreses amb un alt component tecnològic, afirma l’estudi, que destaca que la marca Barcelona es comença a situar com a referent d’smart a Europa i els Estats Units, entre el top 10 de les ciutats de tot el món.

En total, el sector factura 6.791 milions d’euros, dels quals un terç són fruit de l’exportació. El principal país a què s’exporta és França, seguit d’ Alema­nya, Portugal i el Regne Unit. També suposen una part important els Estats Units i l’ Orient Mitjà.

D’altra banda, el Govern català ha presentat fa pocs dies un estudi que radiografia per primera vegada quina és l’activitat econòmica que genera el sector de les smart cities al conjunt de Catalunya. Les principals conclusions de l’informe elaborat per ACCIÓ –l’agència per a la competitivitat de l’empresa- són que al país hi ha 270 empresesd’aquest sector, que ocupen 116.163 treballadors i que, de tot el seu volum de negoci, 6.969 milions d’euros provenen de la seva activitat relacionada amb les smart cities en àmbits com la gestió dels residus, la mobilitat i l’enllumenat, entre d’altres. Aquesta xifra representa el 3% del PIB de Catalunya i posa de manifest la importància d’aquest sector dins del teixit empresarial del país.

Comparteix a les xarxes

Notícies relacionades