27
juny
2016


Comparteix a les xarxes

  • • Catalunya és pionera a l’Estat espanyol en la creació de fons de capital
  • • Els fons entren en el capital davant l’escassetat de crèdit o per ampliar capital

Les gestores de fons de capital més importants de Catalunya es dotaran enguany de 1.200 milions d’euros per invertir en empreses, aproximadament, en processos de captació de fons que les firmes ja tenen molt avançats. Entre aquestes gestores cal destacar Black Toro Capital, que disposa de 400 milions d’euros, Abac Capital (320 milions), Meridia Capital (150 milions), Nauta Capital (150 milions) i Ysios Capital (100 milions), al que caldrà afegir el fons Aurica III (150 milions) que posaran BS Capital, de Banc Sabadell, i un grup d’inversors institucionals.

Catalunya és pionera a l’Estat en la creació de fons de capital. Als anys noranta van aparèixer Catalana d’Iniciatives, impulsada per la Generalitat de Catalunya i l’Ajuntament de Barcelona, així com alguns fons de capital estrangers importants com ara 3i, Carlyle i Apax. Ja els 2000 es van constituir altres gestores com ara Nauta (2004), Suma Capital (2007) Miura (2007) i Ysios (2008).

Els fons entren en el capital de pimes amb un alt potencial de creixement en situacions d’escassetat de crèdit o davant la impossibilitat d’ampliar capital. Aquesta situació afecta bona part de les empreses mitjanes, però és especialment rellevant entre les empreses petites. Suma Capital o Nauta, per exemple, estan especialitzades en aquestes darreres.

L’especialització, per tant, és una de les característiques d’alguns fons de capital en empreses que fan els seus primers passos. Ysios Biofund (participat per Acció), per exemple, entra al capital de tecnològiques i farmacèutiques. Suma Capital, d’altra banda, gestiona fons de capitals de risc, eficiència energètica i creixement en petites i mitjanes empreses, mentre que Nauta s’interessa per empreses més petites per destinar a través de la via d’ampliacions de capital, entre mig milió i quatre milions d’euros.

Comparteix a les xarxes

Notícies relacionades