26
maig
2016


Comparteix a les xarxes

  • • El 2008 es va produir un punt d’inflexió, quan les vendes al món i a l’Estat es van igualar
  • • Catalunya concentra més d’un 34% de totes les empreses exportadores de l’Estat espanyol

El volum de vendes catalanes a l’exterior l’any 2015va augmentar un 6,1% en comparació amb el mateix període del 2014, i va assolir la xifra històrica de 63.800 milions d’euros, segons dades fetes públiques al seu moment pel Ministeri d’Economia i Competitivitat. D’altra banda, la xifra d’exportacions catalanes va representar el 25,5% del global d’exportacions espanyoles.  Catalunya, doncs, continua sent el motor exportador de l’Estat espanyol.

En aquest sentit, l’any 2008 es va produir un punt d’inflexió, quan per primera vegada a la història les vendes de Catalunya al món i a l’Estat espanyol es van igualar. Des de aquell moment, la dinàmica es va anar consolidant i les vendes a l’Estat han anat perdent rellevància en comparació amb les exportacions a altres països, en un procés d’internacionalització implacable a partir de l’afebliment de la demanda interna provocat per la crisi econòmica.

Les exportacions catalanes que van anar a parar a la resta d’Espanya l’any 2015 van representar un 37,7%, la meitat del que suposaven fa 20 anys, segons dades elaborades per Acció, l’Agència per a la competitivitat de l’empresa de la Generalitat de Catalunya. L’any passat, el volum de vendes catalanes a la resta de l’Estat va créixer, però només un 0,7%, i es va situar en 38.648 milions. En canvi, les exportacions a la resta de països van disparar-se un 6,1%, fins a la xifra rècord de 63.800 milions. En total, les vendes a l’estranger van ser un 65% més altes que les d’Estat espanyol.

Cal destacar, finalment, el pes de les empreses exportadores, és a dir, aquelles que han exportat cada any durant els últims quatre. Segons dades de l’Icex, l’Institut de Comerç Exterior, que depèn del Ministeri d’Economia i CompetitivitatCatalunya concentra més d’un 34% de totes les empreses exportadores de l’Estat, protagonistes bona part d’elles de l’increment d’un 10,5% de les vendes a l’exterior d’alta tecnologia, que representen uns 6.167 milions d’euros, segons les dades de l’Idescat.

Comparteix a les xarxes

Notícies relacionades

Barcelona as an epicenter of science and innovation

Noticies

Barcelona com a epicentre de ciència i innovació amb la creació del Barcelona Science Innovation District

Mountpark expandeix la seva presència a Espanya adquirint terreny per a la construcció d'un centre logístic

Noticies

Mountpark expandeix la seva presència a Espanya adquirint terreny per a la construcció d’un centre logístic

Talus Real Estate consolida la seva presència en la logística catalana

Noticies

Talus Real Estate consolida la seva presència en la logística catalana amb una adquisició de 47.000 metres quadrats