26
maig
2016


Comparteix a les xarxes

  • • El 2008 es va produir un punt d’inflexió, quan les vendes al món i a l’Estat es van igualar
  • • Catalunya concentra més d’un 34% de totes les empreses exportadores de l’Estat espanyol

El volum de vendes catalanes a l’exterior l’any 2015va augmentar un 6,1% en comparació amb el mateix període del 2014, i va assolir la xifra històrica de 63.800 milions d’euros, segons dades fetes públiques al seu moment pel Ministeri d’Economia i Competitivitat. D’altra banda, la xifra d’exportacions catalanes va representar el 25,5% del global d’exportacions espanyoles.  Catalunya, doncs, continua sent el motor exportador de l’Estat espanyol.

En aquest sentit, l’any 2008 es va produir un punt d’inflexió, quan per primera vegada a la història les vendes de Catalunya al món i a l’Estat espanyol es van igualar. Des de aquell moment, la dinàmica es va anar consolidant i les vendes a l’Estat han anat perdent rellevància en comparació amb les exportacions a altres països, en un procés d’internacionalització implacable a partir de l’afebliment de la demanda interna provocat per la crisi econòmica.

Les exportacions catalanes que van anar a parar a la resta d’Espanya l’any 2015 van representar un 37,7%, la meitat del que suposaven fa 20 anys, segons dades elaborades per Acció, l’Agència per a la competitivitat de l’empresa de la Generalitat de Catalunya. L’any passat, el volum de vendes catalanes a la resta de l’Estat va créixer, però només un 0,7%, i es va situar en 38.648 milions. En canvi, les exportacions a la resta de països van disparar-se un 6,1%, fins a la xifra rècord de 63.800 milions. En total, les vendes a l’estranger van ser un 65% més altes que les d’Estat espanyol.

Cal destacar, finalment, el pes de les empreses exportadores, és a dir, aquelles que han exportat cada any durant els últims quatre. Segons dades de l’Icex, l’Institut de Comerç Exterior, que depèn del Ministeri d’Economia i CompetitivitatCatalunya concentra més d’un 34% de totes les empreses exportadores de l’Estat, protagonistes bona part d’elles de l’increment d’un 10,5% de les vendes a l’exterior d’alta tecnologia, que representen uns 6.167 milions d’euros, segons les dades de l’Idescat.

Comparteix a les xarxes

Notícies relacionades