17
març
2019


Comparteix a les xarxes

  • El Govern aspira a convertir Catalunya en capital del 5G, un pol d’atracció de la nova xarxa
  • La xarxa pública de fibra òptica permetrà assegurar la connectivitat de les antenes 5G arreu


El Govern català preveu invertir 56 milions d’euros en els propers quatre anys per desplegar la xarxa 5G a Catalunya. Aquesta és la infraestructura que ha de substituir a les connexions de telefonia mòbil 4G actuals. La inversió prevista és el 20% dels 280 milions d’euros que aportaran el sector privat i la Comissió Europea.

Amb l’estratègia 5G, que preveu el desplegament de la tecnologia arreu del país, el Govern aspira a convertir Catalunya en capital del 5G, doncs el país disposa de capacitats per esdevenir un pol d’atracció de la nova xarxa. En aquest sentit, cal destacar que dels 37 projectes de recerca de la UE en 5G en els últims tres anys, en 22 d’ells hi ha hagut implicats centres de Catalunya i que, per tant, retenir, captar i generar talent formarà part de l’estratègia desenvolupada pel Govern català.

L’estratègia preveu crear un corredor transfronterer 5G que possibiliti el desenvolupament de projectes a mitjana escala de vehicles autònoms i connectats. En aquest sentit, la Unió Europea ja està configurant quins han de ser els corredors 5G a escala europea, i Catalunya ha treballat, juntament amb Occitània, una aliança per preparar la candidatura del corredor 5G del Mediterrani com uns dels seus projectes prioritaris.

Aquest corredor 5G s’estén al llarg de l’AP-7 a Catalunya i més enllà de la frontera, de manera que l’autopista queda connectada amb infraestructures 5G i permet que els vehicles sense conductor hi puguin circular. A més, el corredor permetrà definir els estàndards de desplegament del 5G, incrementar la seguretat viària, i dissenyar nous serveis digitals per oferir als usuaris.

El projecte de desplegament d’una xarxa pública de fibra òptica del Govern permetrà assegurar la connectivitat de les antenes 5G arreu del territori, i es preveu que l’any 2020 totes les capitals de comarca de Catalunya estiguin connectades amb la xarxa de fibra òptica de la Generalitat, mentre que l’any 2023 tots els municipis catalans tinguin garantit un punt d’accés.

[18/03/2019]

Comparteix a les xarxes

Notícies relacionades