17
juny
2019


Comparteix a les xarxes

  • Barcelona entra a formar part definitivament de l’elit mundial de la supercomputació
  • El pressupost inicial del nou superordinador estarà al voltant dels 200 milions d’euros


Amb el recent vist-i-plau de la Comissió Europea a la construcció i posada en marxa de la nova generació de superordinadors, Barcelona entra a formar part definitivament de l’elit mundial de la supercomputació. El Barcelona Supercomputing Center (BSC) acollirà un dels tres propers grans superordinadors de nova generació amb què Europa vol competir a escala global amb els Estats Units, el Japó i la Xina. Entre Barcelona, Bolonya i Kajaani, a Finlàndia, es repartiran els tres equipaments, que seran els més potents del continent.

La nova màquina s’anomenarà MareNostrum 5 i tindrà un rendiment màxim de 200 petaflops, és a dir, 200.000 bilions d’operacions matemàtiques per segon, xifra que multiplica per 18-20 el rendiment actual del MareNostrum 4. A dia d’avui, només hi ha un superordinador al món d’unes característiques similars, el Summit d’IBM, que està  instal·lat a l’Oak Ridge National Laboratory, als Estats Units, i que està acreditat com el més potent a nivell mundial ara mateix, per sobre dels seus competidors xinesos i japonesos.

El pressupost inicial del nou superordinador estarà al voltant dels 200 milions d’euros, cofinançats al 50% per la Unió Europea –la inversió més alta feta mai per l’UE a l’Estat-, d’una banda, i el Ministeri de Ciència i Innovació i la Generalitat de Catalunya per l’altra, amb la participació de Portugal, Turquia, Croàcia i Irlanda. L’EuroHPC, l’organisme que impulsa la supercomputació europea d’alt rendiment, destaca que el projecte de Barcelona s’inscriu en l’objectiu de convertir Europa en la regió de supercomputació més important del món.

Globalment, les noves instal·lacions -les tres ja esmentades i cinc que acolliran instal·lacions de menys abast a Bulgària, Txèquia, Luxemburg, Portugal i Eslovènia- suposen una inversió total de 840 milions d’euros i impulsaran el desenvolupament d’aplicacions per a la medicina personalitzada, el disseny de medicaments i nous materials, la biotecnologia, la predicció del temps o el canvi climàtic. Està previst que els supercomputadors estiguin operatius durant la segona meitat del 2020 per als usuaris europeus, principalment, el sector acadèmic, industrial i públic.

Des del BSC s’assenyala que Barcelona s’afegeix ara al nou full de ruta europeu, mentre que el Govern català es considera que l’elecció de la candidatura de Barcelona per acollir un dels tres centres de computació d’alt rendiment garanteix que Catalunya ocupi un lloc de lideratge a Europa en el tema de la supercomputació.

[20/06/2019]

Comparteix a les xarxes

Notícies relacionades

Barcelona as an epicenter of science and innovation

Noticies

Barcelona com a epicentre de ciència i innovació amb la creació del Barcelona Science Innovation District

Mountpark expandeix la seva presència a Espanya adquirint terreny per a la construcció d'un centre logístic

Noticies

Mountpark expandeix la seva presència a Espanya adquirint terreny per a la construcció d’un centre logístic

Talus Real Estate consolida la seva presència en la logística catalana

Noticies

Talus Real Estate consolida la seva presència en la logística catalana amb una adquisició de 47.000 metres quadrats