14
gener
2020


Comparteix a les xarxes

Des de l’1 de gener de 2020 ha entrat en vigor la zona de baixes emissions (ZBE) permanent a tota la ciutat de Barcelona i una part o la totalitat dels municipis de l’Hospitalet de Llobregat, Cornellà de Llobregat, Esplugues de Llobregat i Sant Adrià de Besòs, amb una superfície total de 95 quilòmetres quadrats. Aquesta mesura limitarà la circulació dels vehicles més contaminants, reduirà les emissions de NO2 i millorarà la qualitat de l’aire.

S’estima que l’entrada en vigor de la ZBE comportarà la reducció de la circulació de 125.000 vehicles sense etiqueta ambiental de la DGT, el que permetrà disminuir un 15%  la contaminació de l’aire a Barcelona el 2024.

Aquesta mesura posa Barcelona al nivell d’altres ciutats europees en matèria medi-ambiental. Per exemple, Brussel·les, Londres, París, Milà o Rotterdam són algunes de les més de dues-centes ciutats europees que ja disposen de zones de baixes emissions.

Les restriccions a la zona de baixes emissions afecten tots els vehicles que no tinguin el distintiu ambiental de la DGT, que certifica que són aptes per circular-hi. Els vehicles que no tenen distintiu ambiental són:

  • Turismes de gasolina anteriors a Euro 3 matriculats abans del gener de l’any 2000 i dièsels anteriors a Euro 4 matriculats abans del gener del 2006.
  • Motos, ciclomotors i quadricicles anteriors a Euro 2 matriculats abans del 2003.

Progressivament (a partir del 2021) també quedaran afectats les furgonetes (N1), els camions (N2, N3) i els autobusos (M2, M3) sense etiqueta ambiental:

  • Furgonetes (categoria N1) de benzina anteriors a la norma Euro 3 (habitualment matriculats abans del 2000) i els dièsel anteriors a la norma Euro 4 (habitualment matriculats abans del 2005 o 2006).
  • Camions (N2 i N3) i autobusos (M2 i M3) anteriors a la norma Euro 4 (habitualment matriculats abans del 2006 o 2007).

Els vehicles d’emergències (policia, bombers i ambulàncies), vehicles de persones amb mobilitat reduïda i serveis essencials podran circular per la Zona de Baixes Emissions independentment de la seva etiqueta de la DGT.

La col·locació del distintiu no és obligatòria. La Guàrdia Urbana de Barcelona controlarà la circulació llegint les matrícules dels vehicles a través de càmeres instal·lades a les entrades de la Zona de Baixes Emissions. Les càmeres registraran les matrícules dels vehicles que no compleixin la normativa, però no s’aplicaran sancions i s’enviarà un únic avís informatiu als infractors reincidents. Les multes seran lleus, greus o molt greus i d’una quantia a partir de 100 euros, i es començaran a fer efectives l’1 d’abril de 2020.

Comparteix a les xarxes

Notícies relacionades

Barcelona as an epicenter of science and innovation

Noticies

Barcelona com a epicentre de ciència i innovació amb la creació del Barcelona Science Innovation District

Mountpark expandeix la seva presència a Espanya adquirint terreny per a la construcció d'un centre logístic

Noticies

Mountpark expandeix la seva presència a Espanya adquirint terreny per a la construcció d’un centre logístic

Talus Real Estate consolida la seva presència en la logística catalana

Noticies

Talus Real Estate consolida la seva presència en la logística catalana amb una adquisició de 47.000 metres quadrats