18
setembre
2019


Comparteix a les xarxes

Sergi Vilar, Vicepresident, Head of Pharma & APIs Sites Cluster at Merck Group
Merck és la companyia química i farmacèutica més antiga del món. Amb gairebé 50.000 empleats que treballen a 70 països, té presència a Catalunya des de fa al voltant de 100 anys. Aquesta relació amb el nostre país es va aprofundir el 1974 quan la firma va obrir una planta de producció a Mollet del Vallès, Barcelona, on ha doblat la seva producció després d’invertir-hi 40 milions d’euros en els darrers quatre anys.
Extracte de l’entrevista publicada per Catalonia Trade & Investment al seu web el 15/07/19

Què ens podries dir de les últimes inversions de Merck a Catalunya?

El compromís de la companyia amb la planta de Mollet del Vallès és clar: durant els últims anys hem obtingut unes inversions anuals de més de 10 milions d’euros per a la millora de les nostres instal·lacions i l’augment de l’activitat productiva.

El 2015 produíem entre 45 i 47 milions de paquets de medicaments, i el 2019 el nombre superarà els 80 milions. Això significa que en 4 anys hem duplicat la nostra producció. Dins la indústria, es tracta d’una taxa de creixement extraordinària.

També hem augmentat el nombre de llocs de treball de qualitat en més del 10 % a la nostra planta. L’any 2016 hi havia 291 treballadors i ara som 333. Les nostres previsions de futur som molt optimistes sobre la capacitat d’augmentar la nostra oferta laboral i contribuir al benestar i a la riquesa de la nostra regió.

Quin percentatge de producció s’exporta des de Catalunya i cap a quins països?

Les instal·lacions de Mollet són sens dubte un punt d’exportació: més del 80 % de la producció va a l’estranger. El nostre mercat principal és Europa, la qual cosa significa que hem d’exportar amb estàndards d’alta qualitat. També exportem a altres llocs, com ara Àsia, Orient Mitjà, Nord-amèrica i Sud-amèrica.

Quins són els punts forts de Catalunya? Per què esteu compromesos a invertir aquí?

Sempre que lluitem per obtenir noves inversions i per fabricar productes aquí a Mollet, seguim un procediment intern que es basa a demostrar per què Mollet hauria de ser el lloc escollit i no una altra planta de Merck.

Aquí és on són importants els punts forts que crec que tenim a Catalunya. El primer és que som a Europa. Això és molt important en molts mercats, ja que ens trobem en una regió amb els estàndards de qualitat més alts del món, i això suposa un valor afegit.

A més, pel que fa als costs europeus, som molt competitius. La taxa de producció a les nostres instal·lacions és molt alta a Europa, els nostres costs de producció i projectes són molt més barats que a França o Alemanya, i la combinació d’alta qualitat amb costs competitius és molt important.

I aquí és necessari afegir les coses que no estan sota el nostre control, però que també tenim: tenim Barcelona, que és un imant extraordinari per al talent. Tothom vol venir a treballar a Barcelona, i això és un valor molt important. Les comunicacions directes amb Europa per carretera, tren, port i aeroport també són molt importants. Tot això la converteix en un centre molt important i en un valor afegit. Aquesta part intangible de simplement ser on som és, habitualment, un factor decisiu.

Com veus la indústria farmacèutica a Catalunya?

Ara mateix, vivim un moment únic. D’una banda, hi ha multinacionals com ara Merck, Novartis i Grífols, que estan creixent i que es comprometen a créixer i a invertir a Catalunya. D’altra banda, tenim les farmacèutiques tradicionals catalanes, els negocis familiars, que estan passant un moment difícil.

Es troben en un moment de transició i cerquen el seu lloc. Són empreses que mantenen una xarxa de talent molt interessant per a nosaltres. Les multinacionals sovint recorren a aquestes companyies per atreure professionals, que a vegades també enviem a l’estranger.

Així, crec que tots hem de donar un cop de mà per fer que sobrevisquin, ja que són realment molt importants per a la indústria química i farmacèutica aquí a Catalunya.

Creus que és fàcil trobar o atreure talent del teu sector a Catalunya?

Sí que ho és. Són perfils molt específics, però tenim un grup de talent promogut per aquesta xarxa mixta de multinacionals i companyies químiques catalanes, locals, tradicionals i farmacèutiques.

Tenim universitats excel·lents que ens proporcionen perfils tècnics d’alt nivell i és força fàcil atreure talent de l’estranger si ho necessitem, ja que comptem amb un avantatge especial: l’atractiu de la regió. Catalunya i Barcelona són un imant extremadament poderós per al talent internacional i hi ha moltes persones que estan contentes de venir a treballar amb nosaltres pel lloc on estem ubicats. 

Entrevista completa aquí.

 

 

Comparteix a les xarxes

Notícies relacionades