08
març
2023


Comparteix a les xarxes

Després de la pandèmia, el Port de Barcelona ha reprès la seva activitat, superant la xifra més alta de la sèrie històrica fins al moment, els 67,8 milions de tones de 2018.

El Port de Barcelona ha registrat un rècord a nivell operatiu en 2022 i ha aconseguit superar la xifra de negoci pre-pandèmia amb 181 milions d’euros. Encara que aquests ingressos s’han vist afectats per un pla de recuperació de 25 milions d’euros per a fer front a la crisi, els beneficis de l’exercici han millorat els de l’any 2019 aconseguint els 63 milions d’euros. El president del Port, Lluís Salvadó, ha destacat aquests resultats com a bons, donat el context internacional tan complicat en el qual s’han percebut.

El trànsit total del port ha registrat un creixement homogeni en tots els segments, excepte en el de contenidors, que s’ha mantingut similar al de l’any anterior. Excloent els contenidors, els trànsits més dinàmics han estat les potasses i els hidrocarburs, amb un augment del 53% i el 34,5%, respectivament impulsats per les inversions realitzades en anys anteriors i la crisi energètica.

D’altra banda, el trànsit d’automòbils ha millorat significativament amb un augment del 18,4%. Cal remarcar que les exportacions s’han vist afectades per la falta de semiconductors i el tancament de la planta de Nissan. Les importacions han crescut un 63% i els trànsits en general un 145,7%.

José Alberto Carbonell, director general del Port de Barcelona comenta, “en els últims anys, el Port de Barcelona s’està convertint en un hub de distribució”, per a entendre l’augment dels trànsits, amb cotxes que venen d’Àsia i es distribueixen per Europa des de la capital catalana. Els cotxes elèctrics suposen el 20% de les importacions, que estan augmentant i han fet que la Xina s’hagi convertit en el principal origen, relegant al Japó.

Fins ara el segment que continua patint els efectes de la covid són els creuers, amb 2,3 milions de passatgers registrats en 2022, encara lluny dels 3,1 milions de 2019, però per sobre dels 521.000 de 2021. S’espera un creixement moderat, d’entre el 2% i el 3%, encara que s’esperen millores en qüestions com la recuperació de rutes amb Barcelona com a port base i desestacionalització.

Pla d’inversió

L’Autoritat Portuària de Barcelona preveu invertir uns 300 milions d’euros durant aquest 2023, segons ha detallat Salvadó, “un salt qualitatiu”, en comparació amb anys anteriors, amb els 32 milions invertits en 2021. L’actualització d’infraestructures portuàries serà la partida més important, amb 200 milions d’euros destinats a noves atracades en el Moll de l’Energia i l’ampliació del Moll Adossat.

A més, s’invertiran 35 milions d’euros en l’electrificació del port i 28 milions d’euros en nous accessos ferroviaris. També es destinaran 31 milions d’euros per a la renovació del Port Vell, amb l’objectiu de preparar-lo per a la Copa Amèrica.

Comparteix a les xarxes

Notícies relacionades