25
maig
2020


Comparteix a les xarxes

El futur serà tecnològic o no serà. Mai aquesta afirmació havia agafat tanta força. En vuit setmanes la Covid-19 ha capgirat pràcticament totes les indústries del món. Però pocs sectors s’estan reordenant tant ràpidament com l’immobiliari. Qui no es planteja aquests dies com d’important és realment el concepte de “llar”, com a un refugi segur, com a escola de facto o com a oficina de treball improvisada? Sense cap dubte, estem repensant els espais en els quals vivim i, més important encara, què exigim a partir d’ara a aquests espais. De la mateixa manera, l’oficina i altres àrees obertes tal i com les coneixem possiblement han desaparegut, però existeixen solucions útils per als reptes post Covid a curt, mig i llarg termini. I com sempre, la tecnologia pot ajudar.

 

Un dels pocs aspectes positius de la pandèmia del nou coronavirus és l’impuls de la digitalització. Tot i que s’ha hagut de fer a corre-cuita i prenent dreceres, les mesures de confinament i distanciament social, necessàries per frenar l’evolució dels contagis, han situat algunes de les tecnologies ja existents en una posició encara més rellevant.

 

L’ecosistema Proptech a Europa està format per 2.899 startups, segons l’informe Demystifying Proptech de Proptech House. Cadascuna d’aquestes empreses busca impulsar el negoci immobiliari a través de solucions tecnològiques, innovadores i eficients per respondre les necessitats de tots els actors del mercat. Parlem tant dels professionals i proveïdors de serveis, com dels agents immobiliaris o dels propis usuaris, és a dir, de qualsevol servei relacionat amb el Real Estate.

 

El Proptech està definint el futur del sector immobiliari, sobretot pel que fa al màrqueting i l’experiència de l’usuari. Tant Startups, Scale-Ups, com les grans companyies del sector estan oferint nous serveis per optimitzar els resultats a través de la innovació i la transformació digital. La necessitat d’adaptar-se a la nova realitat anunciada ha abocat les empreses immobiliàries a invertir en tecnologia i digitalització. Ens trobem davant d’un nou paradigma segons el qual tot el que es pugui fer a través de la tecnologia, es farà: més teletreball, més visites de clients per videoconferència, visites dels immobles amb realitat virtual, adopció massiva de la signatura digital, més inversió en Big Data, pagaments electrònics, crowdlending, crowdfunding immobiliari, i altres opcions que potser trigaran més en consolidar-se com la intel·ligència artificial. Però en definitiva, una aposta per la innovació com a element transformador del sector immobiliari.

 

L’ecosistema tecnològic de Barcelona s’ha posicionat com a cinquè en l’àmbit europeu, com a ciutat tractora de talent, com a urb que impulsa els canvis i les tecnologies que han de dur-la a posicionar-se com una de les smart cities del món. Ara és el moment d’agafar embranzida i afrontar els reptes que planteja el bloqueig actual. El sector n’és conscient i ja ha començat a reaccionar. L’Associació d’Agents Immobiliaris de Catalunya (AIC) i el Col·legi d’Agents de la Propietat de Barcelona (COAPI) han presentat la primera edició del Mapa Proptech que agrupa fins al moment un total de 151 empreses que poden ajudar a transformar ràpidament les companyies del sector.

 

El Covid-19 representa l’impuls definitiu del Proptech? Una de les conseqüències inevitables de la pandèmia és que el Real Estate és transformarà en quelcom que no era abans. Encara està per veure, però les empreses del sector immobiliari, immerses ara mateix en un procés darwinià sobtat, necessiten guanyar flexibilitat, adaptabilitat i capacitat de canvi per sobreviure en l’era post Covid.

Comparteix a les xarxes

Notícies relacionades