14
gener
2020


Comparteix a les xarxes

Catalunya ha estat escollida entre les regions mediterrànies per promoure l’ecoturisme, i ho farà mitjançant el Parc Natural de la Garrotxa (Girona). De fet, el Govern s’ha sumat al projecte europeu Interreg DestiMED PLUS, que invertirà prop de 3,6 milions d’euros fins al 2022 en promocionar el turisme sostenible en espais protegits de sis països i treballarà fins llavors en desplegar accions pilot coordinades mitjançant grups interdisciplinaris.

L’objectiu del projecte es basa en millorar la capacitat dels agents locals i regionals de la Mediterrània per incorporar el turisme i la conservació de la natura a les seves agendes, i suposarà una inversió de la Conselleria de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat de prop de 77.500 euros, el 85% de la qual és a càrrec de fons europeus. A més a més, és destacable que el projecte també preveu dur a terme un estudi del càlcul de la petjada de carboni de les activitats turístiques en aquests àmbits, per tal de poder prendre decisions a futur sobre mesures de foment de l’ecoturisme dins de les seves àrees protegides i calcular-ne el seu impacte econòmic, social i ambiental. D’aquesta manera, es crearà un nou model de govern i el desenvolupament de productes i paquets turístics sobre la natura i la cultura d’aquestes àrees, així com el seguiment de la petjada ecològica d’aquests productes i paquets.

El terme ecoturisme en el que Catalunya és pionera té al darrere uns fonaments teòrics i pràctics basats en el turisme sostenible de manera que compleix els següents principis bàsics:

– Contribueix a conservar el patrimoni natural i cultural dels indrets que es visiten.

– Contribueix a millorar la qualitat de vida de les poblacions locals, incloent-les en  els processos de planificació de l’ecoturisme, i promou que siguin empreses petites i de propietat local les que es beneficiïn dels ingressos derivats.

– Procura reduir al màxim els impactes negatius sobre l’entorn natural i respecta la cultura i les tradicions locals.

– Inclou elements interpretatius i educatius per informar i conscienciar els turistes sobre la necessitat de conservar la natura, la biodiversitat i el patrimoni cultural associat.

Comparteix a les xarxes

Notícies relacionades