08
març
2023


Comparteix a les xarxes

Segons l’informe anual de Biocat, l’ecosistema de startups de salut catalanes va captar un total de 445 milions d’euros en 2022, gairebé el doble de la xifra aixecada l’any anterior. El sector de la salut ja representa el 8,7% del PIB català i està format per 1.350 empreses i un centenar d’institucions de recerca, amb una plantilla agregada de 247.600 treballadors. El director general de Biocat, Robert Fabregat, destaca que “l’ecosistema ha continuat creixent en la major part dels identificadors, malgrat la inestable conjuntura internacional”, i qualifica l’any 2022 com a “històric”.

La ronda de 122 milions de Impress, especialitzada en tractaments digitals per a ortodòncies invisibles, ha estat la més alta de la història del sector salut i ha impulsat el creixement de la inversió. No obstant això, el sector hauria continuat superant la inversió de l’any passat fins i tot sense l’operació de Impress, atraient 323 milions d’euros.

El sector de biotecnologia també ha batut rècords amb 185 milions d’euros, mentre que la inversió en empreses de salut digital ha disminuït per primera vegada en cinc anys, caient un 40% respecte a 2021, amb només 39 milions d’euros.

El capital de risc continua sent la principal font de finançament, aportant 343 milions d’euros, el 77% del total. L’informe de Biocat sobre el sector de salut a Catalunya mostra que en 2022 les ajudes competitives han estat la segona font de finançament més important per a les startups de salut catalanes, amb 53 milions d’euros (12% del total). Aquesta xifra és la més alta de la història i gairebé duplica les xifres aconseguides en anys anteriors. Les principals contribucions van ser del European Innovation Council (EIC Accelerator) i el Centre per a Desenvolupament Tecnològic Industrial (CDTI).

El sector salut a Catalunya mostra un gran dinamisme empresarial i de recerca, amb més de 1.200 assajos clínics actius en hospitals catalans i una participació en el 75% dels assajos clínics realitzats en la resta d’Espanya. La meitat d’aquests assajos se centren en oncologia, seguida de malalties cardiovasculars, oftalmologia, sistema nerviós central, salut mental i malalties minoritàries. Cal remarcar que, Catalunya se situa en la cinquena posició a nivell europeu quant a publicacions científiques per milió d’habitants.

Comparteix a les xarxes

Notícies relacionades