24
juliol
2023


Comparteix a les xarxes

L’economia catalana ha tancat el 2022 amb “bon ritme” i un creixement del producte interior brut (PIB) del 5,5% gràcies a la resiliència de l’economia catalana. Catalunya, per fer front a l’augment de preus i la crisi energètica, s’ha recolzat en tres pilars fonamentals: la resiliència del consum de les llars, la recuperació del turisme estranger i l’increment de les exportacions de béns. 

Per a definir el 2022 hauriem de fixar-nos en cinc xocs globals, dels quals el cost del finançament i els nivells de la inflació subjacent són els únics que no han millorat. Per a Carme Poveda, directora de la Memòria Econòmica de Catalunya, són els següents: 

La propagació de la variant òmicron de la covid-19

  • Els problemes en la cadena de subministraments
  • L’augment dels preus de l’energia
  • La inflació subjacent
  • El cost de finançament

També cal destacar, que un punt important ha sigut l’atracció d’inversió estrangera en la indústria i en el sector TIC, que representa el 52%. Per altra banda, també trobem canvis considerables en l’estructura ocupacional, en per exemple, l’augment de treballadors en el sector públic, encara que la pèrdua de poder adquisitiu dels salaris a Catalunya el 2022 va ser d’un –5,5%.

Una de les prioritats de l’economia catalana actualment és la importància d’augmentar l’R+D a escala europea, ja que la mitjana europea supera el 2% mentres que aquí ens quedem al 1’64%, una xifra que podria convertir-se en l’oportunitat històrica de liderar la transformació digital i sostenible amb el suport dels fons Next Generation. D’altres prioritats encara pendents, és el volum del deute públic, que continua en quotes molt elevades. 

Per al 2023 s’espera una bona evolució del primer semestre amb el turisme, l’ocupació, la moderació de la inflació i els fons europeus. També s’espera un alentiment a finals d’any amb l’impacte dels tipus d’interès i la debilitat a Europa, però podem concloure, que el que determinarà el creixement econòmic els pròxims anys serà la política monetària. 

Comparteix a les xarxes

Notícies relacionades

Barcelona as an epicenter of science and innovation

Noticies

Barcelona com a epicentre de ciència i innovació amb la creació del Barcelona Science Innovation District

Mountpark expandeix la seva presència a Espanya adquirint terreny per a la construcció d'un centre logístic

Noticies

Mountpark expandeix la seva presència a Espanya adquirint terreny per a la construcció d’un centre logístic

Talus Real Estate consolida la seva presència en la logística catalana

Noticies

Talus Real Estate consolida la seva presència en la logística catalana amb una adquisició de 47.000 metres quadrats